پژوهشهای محققان در مورد محیط سازمان / علیرضا محمودی فرد
به گزارش پایگاه خبری کلام ماندگار، در تئوری سازمان، تركیبی از موسسات یا نیروهایی كه بر عملکرد سازمان تاثیر گذاشته و سازمان، كنترل كمی بر آنها دارد و یا اینکه اصلا كنترلی بر آنها ندارد را مفهومی تحتعنوان محیط مینامند. یکی از موضوعات مهمی که در نظریه سازمان وجود داشته است، این است که اگر […]
به گزارش پایگاه خبری کلام ماندگار، در تئوری سازمان، تركیبی از موسسات یا نیروهایی كه بر عملکرد سازمان تاثیر گذاشته و سازمان، كنترل كمی بر آنها دارد و یا اینکه اصلا كنترلی بر آنها ندارد را مفهومی تحتعنوان محیط مینامند.
یکی از موضوعات مهمی که در نظریه سازمان وجود داشته است، این است که اگر سازمان خواهان بقا و افزایش اثربخشی خود باشد، باید تلاش کند که خود را با محیط تطبیق دهد؛ پژوهشهای عمده درباره محیط، توسط سه گروه از محققان انجام شده است:
- پژوهش برنز و استاکر
- پژوهش امری و تریست
- تحقیق لارنس و لورش
نتیجه پژوهش برنز و استاكر، این است که نوع ساختار سازمانها، بسته به نوع محیطی كه در آن قرار دارند، متفاوت است و ماهیت محیط سازمانی است كه تعیینكننده نوع ساختار سازمان میباشد؛ دو نوع ساختار بهوسیله ایندو نفر، معرفی شدند: ساختارهای ماشینی و ساختارهای ارگانیك.
۱) ساختار ماشینی: بهوسیله ویژگیهایی نظیر پیچیدگی، رسمیت زیاد و تمركزگرایی معرفی میشوند؛ این ساختار، مناسب وظایف تكراری و تا حدی ساده است و تا حد زیادی بر رفتارهای برنامهریزی شده، متكی است و در واكنش به رویدادهای پیشبینی نشده، نسبتا كند عمل میكند.
۲) ساختارهای ارگانیك: نسبتا منعطف و انطباقپذیر هستند، بر روابط موازی بهجای روابط عمودی تاكید دارند و نفوذ در آنها بر اساس مهارت و دانش صورت میگیرد، بهجای اینكه بر مبنای اختیارات ِناشی از پست سازمانی باشد؛ مسئولیتها بهصورت انعطافپذیر تعریف شدهاند، نه بر اساس شرح شغل؛ تاكید بر روی مبادله اطلاعات است، نه بر اساس دستورات.
در خصوص مقایسه ساختارهای ماشینی و ارگانیکی میتوان موارد زیر را اشاره نمود:
- از نظر تعریف وظیفه، ساختار ماشینی، خشک و بدون انعطاف بوده اما ساختار ارگانیک، کاملا منعطف است.
- از نظر ارتباطات، ساختار ماشینی، عمودی است، ولی ساختار ارگانیک، موازی.
- از نظر رسمیت،ساختار ماشینی، دارای رسمیت زیادی است، اما ساختار ارگانیک، دارای رسمیت کم میباشد.
- از نظر نفوذ، در ساختار ماشینی، اختیار زیاد است، ولی در ساختار ارگانیک، مهارت، تخصص و خبرگی، تعیینکننده است.
- از نظر کنترل، ساختار ماشینی، متمرکز است، ولی ساختار ارگانیک، متنوع میباشد.
درنتیجهی پژوهش امری و تریست، چهار نوع محیط شناسایی شدند:
- محیط ثابت با اجزای غیر مرتبط با هم
- محیط ثابت با اجزای مرتبط با هم
- محیط متغیر واكنشی
- محیط با عناصر كاملا متغیر
محیط ثابت با اجزای غیر مرتبط با هم، نسبتا بدون تغییر است؛ تهدید بسیار كمی، برای سازمان دارد؛ در آن خواستههای محیطی بهطور تصادفی توزیع شدهاند؛ تغییرات در طی زمان، به كندی رخ میدهند؛ تغییرات، غیر قابل پیشبینی هستند؛ این محیط، قابل قیاس با وضعیت رقابتِ كامل اقتصادی است: وجود خریداران متعدد و عدم تاثیرگذاری سازمان بر بازار، عدم اطمینان كم، محیط با ثبات سازمانی و منفعت بالای سازمان و عدم تاثیر مشتری بر روی عملیات سازمان (ساختار ماشینی).
در محیط ثابت با اجزای مرتبط به هم، محیط به كندی تغییر میكند؛ تهدیدات محیطی علیه سازمان بهصورت خوشهای توزیع شدهاند؛ یعنی نیروهای تهدید كننده درونی این محیط، به هم گره خوردهاند (ساختار ماشینی).
در محیط متغیر واكنشی، تعداد زیادی از رقبا، هدف مشتركی را دنبال میكنند؛ در این محیط، دو یا سه شركت بزرگ، حرف اول را میزنند؛ سازمانهایی كه در چنین محیطی هستند، نسبت به واكنش رقبا، حساس بوده و عكسالعمل نشان میدهند؛ در چنین محیطی، بقای سازمان در گرو انعطافپذیری و عدم تمركز است (ساختار ارگانیك).
محیط با عناصر كاملا متغیر، پویاترین نوعِ محیط است؛ بیشترین عدم اطمینان محیطی را دارد؛ تغییر بهطور مداوم، در حال انجام است؛ عناصر محیطی، ارتباط زیادی با هم دارند؛ تغییرات، بسیار شدید و غیر قابل پیشبینی هستند؛ سازمان برای بقا، پیوسته محصولات یا خدمات جدیدتری ارائه میدهد و دائما در روابط خود با موسسات دولتی، مشتریان و عرضهكنندگان مواد اولیه، تجدیدنظر میكند (ساختار ارگانیك).
لارنس و لورش، در تحقیق خویش، رابطه بین تفاوتهای محیطی و ساختارهای سازمانی اثربخش را مورد مطالعه قراردادند؛ بر اساس این تحقیقات، شركتهایی موفق هستند كه محیط داخلی آنها با محیط خارجیشان از سازگاری بیشتری برخوردار باشد. لارنس و لورش در تحقیق خود، دو بعد جداگانه تفکیک و ادغام را مورد بررسی قرار دادند.
تفكیك: معادل با تعریف تفكیك افقی است؛ میزان تفكیك بین واحدهای سازمانی بر اساس موقعیت اعضا، ماهیت وظایف، میزان تحصیلات و آموزش، تعیین میشود؛ میزان تفكیك، نوعی معیار پیچیدگی است كه پیچیدگی بیشتر و تغییرات سریعتر را نشان میدهد.
ادغام: عبارت است از كیفیت همكاری مبتنیبر اعتماد متقابل بین واحدهای وابسته و مرتبط به هم برای تحقق وحدت و تلاش و كوشش جمعی واحدها.
ابزار ادغام: مقررات، قوانین، رویهها، برنامههای رسمی، سلسلهمراتب اختیار و كمیتههای تصمیمگیری هستند.
در کل، مبحث محیط در سازمان بسیار حائز اهمیت است و نیاز است به آن توجه زیادی شود.
به قلم: علیرضا محمودیفرد – محقق و مدرس دانشگاهها
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 1در انتظار بررسی : 1انتشار یافته : 0